Jednoduchá a výborná. Nejlepší je, když už vaříte fazole, uvařit celé balení a pak jej využít na více jídel. Na fazolovou pomazánku vám bude stačit trochu, odhadem tak polévková miska. Je výborná jen tak na chleba, ale můžete z ní připravit i chlebíčky či jednohubky. To jsem tentokrát udělala i já. Jsou zdravé a moc dobré.
Potřebujete:
- misku vařených bílých fazolí (množství odpovídá zhruba jedné plechovce. Takže pokud použijete fazole sterilované, slijte je a nechejte řádně okapat.)
- půl stroužku česneku
- sůl, pepř podle chuti
- asi 3 PL olivového oleje
- trochu vody do pomazánky k dosažení potřebné konzistence
- 1 PL sekané petrželky
- na ozdobu použijte najemno nakrájená sušení rajčata
- sýr typu Feta nebo čerstvý kozí sýr na posypání
Dejte fazolky do mixéru, osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný česnek a olivový olej. Rozmixujte a podle potřeby přidejte trochu vody. Pokud byste měli po ruce vývar, klidně jej použijte. Ale přidávejte doslova po lžících, ať místo pomazánky nemáte polívku. Ta by samozřejmě byla taky dobrá, ale na chlebíčkách by moc nedržela. Pak vmíchejte petrželku a trochu si nechejte na zdobení.
Mohli byste i do pomazánky zamíchat trochu sekaných sušených rajčat, případně je přidat už před mixováním. Všechno je možné a fantazii se meze nekladou.
Pak už jen natřete na chlebíčky nebo tousty, můžete i na topinky. Ozdobte rajčaty, sýrem a petrželkou a pokapejte olejem.