Je to výborná lahůdka, úžasná, jsem z ní úplně unešená. Přitom, jak už to tak bývá, jsem se do pečeného zelí pustila celkem náhodou. Pekla jsem zrovna vepřovou kotletu, která je sama o sobě dost suchá. Ale když ji necháte osolenou, pokmínovanou a s česnekem péct pod pokličkou při 150 °C 3 hodiny, tak si buďte jistí, že suchá tedy nebude. Bude naprosto úžasně jemná, voňavá, jen se rozpadat. A jak mi v troubě v malém pekáčku začínala pečeně pomalinku vonět, tak jsem si řekla, že je něco třeba udělat s tou hlávkou zelí, co už ji mám týden v kuchyni na lince. Sklidila jsem ji ze záhonu, protože už začínala okorávat. Neměla jsem ale čas krájet a dusit klasické zelí. Tak jsem si vzpomněla, že jsem někde viděla zelí pečené v celku. Rozhodla jsem se tohle pečené zelí zkusit. Udělejte to taky, jde o jednu z nejlepších příloh, co jsem kdy měla. Ani nemusí jít nutně o přílohu, stačí i samotné zelí.
Potřebujete:
- hlávku bílého zelí
- anglickou slaninu
- sůl
- olivový olej
- špetku sladké uzené pakriky
- výpek z masa pečeného ve vedlejším pekáčku, není povinné
Hlávku zelí rozkrájejte na ¼ a ty pak ještě na 2 – 3 větší kusy. Dejte je do pekáče, ve kterém budete péct (poklice je nutná).
Porce zelí osolte a nebojte se toho, samo zelí je po upečení sladké, takže je třeba jej trochu osolit. Na každou porci položte kousek slaniny. Pěkně zakapejte olivovým olejem, posypte paprikou, přiklopte a dejte do trouby.
Pokud budete péct s masem, tak může být trouba na 150 – 160 °C a péct se bude hodinu, pokud byste pekli jen zelí, tak dejte 180 °C a zhruba 40 minut pečení pod pokličkou. Já se rozhodně přimlouvám za pečení s masem a ideálně v jednom velkém pekáči s tím, že zelí byste přidali až tak po 1 ½ až 2 hodinách pečení masa. Já jsem už maso v troubě měla, takže jsem zelí dala do dalšího menšího pekáče, co se k tomu v troubě vešel a pekla jsem je oba dva společně. Myslím, že po pomalejším pečení bude zelí lahodnější, jako skoro všechno, čemu dopřejete delší pečení při nižší teplotě.
Po upečení sundejte poklici a pečte ještě 10 minut do zezlátnutí. Pokud máte k dispozici výpek z masa, tak jím zelí rozhodně před tímto dopečením polijte.
Nemá to chybu, obyčejné zelí a taková lahůdka.