Čerstvou syrovou klobásku jsem koupila u osvědčeného řezníka. Klobásku sami vyrábějí. Vymýšlela jsem, co s ní a přirozeně z toho vyšla polévka. Venku je zima a pošmourno, tedy přesně to počasí, které si polévku žádá. Krémová polévka s klobásou je lahodná, jemná a přitom výživná a spolehlivě vás zahřeje. Tu krémovou funkci v polévce by měla zajistit smetana. Ale já jsem se rozhodla, že ji nahradím krémem z posledních cuketek, co mám ještě v lednici.
Potřebujete:
- 150 g kvalitní syrové klobásy, pokud byste takovou nesehnali, můžete použít i jinou kvalitní klobásu s vysokým podílem masa
- 2 střední cibule
- 1 červenou papriku
- 2 PL olivového oleje
- 2 středně velké brambory
- 2 velké stroužky česneku
- 1/2 ČL fenyklových semínek
- 1 litr vody
- sůl a pepř
- asi 4 listy mangoldu nebo kapusty
- petrželku, čerstvé oregano na ozdobení a dochucení polévky na konec, dejte, co máte
- sýr na dochucení na talíři, může být feta nebo i jiný, třeba tvrdý sýr, případně lžíce zakysané smetany
Na cuketový krém:
- 500 g oloupaných a na kostičky nakrájených cuketek, bez jadérek
- vodu
Nejdříve si připravte cuketový krém. Pokud jej nechcete použít, dejte nakonec 250 ml smetany na vaření. Pokud máte cukety a chcete polévku odlehčit, doporučuji vám toto vyzkoušet, je to opravdu moc dobrý způsob, jak vyrobit krémovou polévku bez „krému“.
Abyste krém měli co nejsvětlejší je dobré cukety řádně oloupat, zbavit se tmavě zelené. Nakrájenou cuketu dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla sotva ponořená. Nesolte, nedochucujte, to uděláte pak s celou polévkou. Povařte asi 15 – 20 minut.
Mezitím si můžete chystat ostatní věci na polévku a dát ji vařit, protože to jde všechno opravdu rychle.
Když bude cuketa uvařená, odstavte ji a slijte. Samotnou cuketu pak dejte do mixéru a rozmixujte na krém.
Příprava samotné polévky začne tím, že si v hrnci osmahnete cibuli nakrájenou na kolečka na olivovém oleji. Po chvíli k ní přidejte papriku a celé klobásky, fenykl a opékejte, až začne vše zlátnout a vonět.
Vezměte kuchyňské nůžky a klobásu rozstříhejte na kusy.
Přidejte česnek a ještě osmahněte. Potom vše zalijte vodou a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Vše by mělo být ponořené. Osolte a opepřete. Vařte, až budou měkké brambory. Potom přilijte cuketový krém a přidejte na proužky nakrájené listy mangoldu. Krátce povařte. Dosolte, opepřete a přidejte zelené bylinky.