Jako dítě jsem měla sušené fíky moc ráda. Exotické ovoce se nedalo vůbec sehnat, jen na Vánoce, kdy jsme se sestrou pravidelně mrzly ve frontě na banány, kubánské pomeranče a mandarinky u budky se zeleninou. Hodina stání, to nic nebylo a maximálně se mohlo vzít po kile. A to si ještě nejsem vůbec jistá, jestli od každého druhu. Je ale pravda, že od té doby a navždy mám vůni mandarinek spojenou s Vánocemi. A právě v té době se daly koupit i sušené datle a fíky. Ale čerstvé, to jsem ani netušila, jak vypadají. Ale punc něčeho výjimečného fíkům už taky zůstal. Vlastně je ani moc často nekupuji, nebývají totiž dost zralé a dobré jako tam, kde rostou. Teď jsem ale neodolala, už nějakou dobu jsem kolem nich v Lidlu kroužila a zdálo se mi, že jsou zralejší než jindy. Tak jsem to s nimi zkusila a vymyslela jsem pro ně tenhle jednoduchý a zároveň luxusní fíkový koláč. Jde přeci o fíky, tak ať to stojí za to.
Potřebujete (na formu o průměru 30 cm):
- 5 – 6 zralých fíků
- 300 g cream cheese
- 1 vejce
- 1 ČL citrónové šťávy
- 3 PL cukru
- 1 vrchovatou PL hladké mouky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetku soli
- 1 dávku křehkého koláčového těsta zde, jen přidejte do těsta 2 PL vanilkového cukru
- hrst vlašských ořechů drcených nahrubo
- 2 PL medu
- 1 PL másla
Připravte si těsto podle receptu a dejte jej chladit aspoň na hodinu do lednice. Já jsem tentokrát neměla čas, tak jsem toto nedodržela a těsto jsem chladila sotva půl hodiny.
V míse smíchejte hmotu v podstatě jako na cheesecake. Cream cheese, vejce, cukr, sůl, mouku a vanilkový extrakt.
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Natlačte nebo nakrájejte těsto do formy vyložené pečícím papírem a rukama dotlačte do krajů, které stačí jen lehce zvednout. Nalijte sýrovou hmotu do těsta a uhlaďte. Fíky nakrájejte na šestiny až osminy podle velikosti plodů.
Poklaďte je na krém a posypte sekanými ořechy. Dejte péct na 40 minut.
Mezitím si ve vodní lázni nebo v mikrovlnce na malý výkon (např. 360 W na 1 minutu, podle potřeby přidejte čas) rozehřejte med. Není to asi optimální z hlediska zachování léčivých vlastností medu, ale je to relativně šetrné a hlavně rychlé. Potřebujeme si vyrobit omáčku na pokapání koláče po upečení, takže pro jednou si odpustíme, že to medu asi úplně neprospěje. Med se ale opravdu zahřeje jen trochu, tak si myslím, že to takový průšvih nebude. Potom v medu rozpusťte máslo. Po upečení horký koláč pokapejte rovnoměrně medovou omáčkou. Nechejte vychladnout, ale ne úplně, tenhle koláč je výborný i teplý.