Jednoduché výborné jídlo, které je čirou improvizací na téma, co mám v lednici a na zahradě. Zapečené brambory s mangoldem a rybou jsou velmi snadné a jen je třeba si připravit jednotlivé ingredience. Recept můžete obměňovat podle toho, co máte zrovna po ruce. Tak jsem vlastně pracovala i já, jen jsem vyběhla ven a trochu se vyřádila v barevném záhonu mangoldu. Ostatní už bylo nakoupeno. Recept je opravdu naprosto banální, spíš jej sem dávám pro inspiraci. Určitě se vám to taky stává, že sedíte a říkáte si, co byste dneska uvařili a inspirace nulová. Tak tohle můžete zkusit. Moc jsme si pochutnali. V receptu jsem použila svá oblíbená lososová bříška. Jsou uzená horkým kouřem, ryba je tedy v podstatě jako upečená s jemnou uzenou chutí.
Potřebujete:
- brambory vařené ve slupce. Na středně velký pekáč jsem spotřebovala asi 5 větších brambor. Vařte je jen asi 15 minut, aby nebyly úplně uvařené, budou se pak ještě dopékat.
- mísu mangoldu nebo špenátu, případně balení mraženého špenátu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 balení mozzarelly
- asi 200 g uzené ryby, nevím přesně, ale měla jsem malou misku obraného masa
- sýr typu feta na posypání
- olivový olej
Nejdříve si připravte mangold.
Listy omyjte, odkrájejte řapíky.
Ty nakrájejte na malé kousky.
Nemusíte je používat vůbec, ale když jsou tak krásně barevné, je mi líto se jich zbavovat. V hrnci dejte vařit vodu. Nejdříve jsem ve vroucí vodě v cedníku ponořila spařit nakrájené řapíky. Stačí tak na 3 minuty. Potom krátce povařte listy a vyndejte je do misky se studenou vodou. Zchlaďte, vyždímejte a nakrájejte je na proužky. Na pánvi osmahněte nakrájený česnek a na něj hoďte listy i řapíky mangoldu, promíchejte a nechejte pod pokličkou na mírnějším ohni dusit do měkka. Jen mírně osolte, mangold má svou chuť a je slaný sám o sobě.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, stejně tak mozzarellu.
Pekáč vytřete olejem.
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Po řádcích rovnejte do pekáče nejdříve plátky brambor, ty posolte.
Na ně přijde řádek mangoldu, pak posypejte rybou a nakonec naskládejte plátky mozzarelly. Celé opakujte. Ingredience by vám měly vyjít asi na 4 sady řádků.
Celé zasypejte nadrobeným Feta sýrem a zakápněte olivovým olejem.
Dejte péct na 30 – 40 minut podle barvy.