Výborný koláč s korpusem s mletými mandlemi, který už sám o sobě je lahůdka. Navrch dáte ricottu a oblíbené nebo jednoduše zrovna dostupné ovoce a drobenku. Buď obyčejnou, ale stále dokonalou, nebo mandlovou, která z koláče hned udělá luxusní kousek. V podstatě není na tomhle koláči nic převratného, jen to, že je skvělý. Zkrátka mandlový koláč s ricottou a ovocem zkuste, k odpolednímu čaji či kávě.
Potřebujete (na menší koláčovou formu kolem 25 cm):
Na těsto:
- 2/3 hrnku mletých mandlí
- ½ hrnku hladké mouky
- 60 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 3 PL cukru
- 1/3 ČL soli
- 3 PL vody
Na náplň:
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 1 PL mouky
- ¼ hrknu cukru
- ovoce dle vaší fantazie
Na drobenku s mandlemi:
- 50 g mandlových vloček
- 25 g hnědého cukru
- 30 g másla
Ideální je pracovat s robotem, kam hodíte ingredience na těsto a smícháte. Pokud budete zadělávat ručně, tak pracuje rychle, ať si těsto úplně nerozmažete a máslo moc nezahřejete.
Rozpalte troubu na 180 °C.
Těsto natlačte do formy vyložené pečícím papírem. Pokud se lepí, namočte si ruce. Na náplň smíchejte všechny ingredience a dejte pak ricottu na těsto.
Poklaďte ovocem a posypte drobenkou.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
4 Comments
Vyborny recept, Zdeno – musim zkusit. Tez blahopreji k vynikajicimu blogu – velmi dobre a prehledne jidla napsana a organizovana a krasne fotky! Gratuluji!!!
Definitivne will share your blog site, pokud dovolite?
V rijnu budeme v Cechach – rada bych Vas i poznala pokud by byl vzajemne cas, napisu do kontaktu.
Dobrý den Blaženo, moc děkuji a jsem ráda, že se vám blog líbí. Dělám, co můžu. Vaření mě moc baví a taky rádi jíme dobrá jídla, takže příjemné s užitečným. Někdy to sice stíhám s jazykem na vestě, ale to máme asi všichni stejné, ať už se věnujeme čemukoli. Napište, jsme tedy hodně rozlítaní, ale uvidíme, jak to vyjde. Mějte se krásně, Zdena
Mila pani Zdeno, rada varim a pecu a zkousim nove recepty. Moucnik vypada bajecne, urcite je dobry. Rada bych se zeptala, jestli mandle jsou namlete bez slupky. Srdecne Vas zdravim z Floridy.
Dobrý den Aleno, moc mě těší zpráva z takové dálky :-). S mandlemi to vůbec neřeším. Pokud mám celé mandle, nikdy je neloupu, na to mám moc málo času. Koupené mleté mám někdy mleté loupane, jindy mleté neloupane. Teď mám i mandlovou mouku, tu tedy z loupanych. Takže používám, co mám po ruce. Koláče mohou být pokaždé trošku jiné, ale vždycky nám chutnalo. Tak přeji dobrou chuť a zdravím na Floridu. Zdena