Cukety jsou zahradníkovo potěšení. Nezklamou a neúnavně dorůstají jedna za druhou. Předpoklad je, že je musíte mít rádi a tudíž nepatříte do kategorie strávníků, kteří jakékoli jídlo z nich komentují slovy: „Copak to dnes zase máme, není to moc zdravé?“. Taky takového doma mám. Já mám ale cukety ráda, můj muž je taky sní a pochutná si na nich. Ale musí to být opravdu jídlo s chutí. Cukety samy o sobě jí moc nemají, to jim ovšem v kulinářské úpravě dává velkou výhodu, protože vstřebají různé chutě od ostatních surovin. Letos jsem poprvé vysela i ty malé kulaté. Plněné sýrové cukety v tomto receptu jsou tedy premiérové. Mohli byste v klidu naplnit obsahem i normální menší cukety, s kulatými je ale pak jednodušší manipulace po upečení a jídlo taky dobře vypadá.
Počítala jsem 2 kousky na osobu. Pro 2 jsem tedy pekla 4 cukety. Jídlo je poměrně syté, ale pokud vaříte pro větší jedlíky, klidně přidejte. Moje dávkování je tedy pro 2 osoby.
Potřebujete:
- 4 kulaté cukety
- 2 PL nakrájených kostiček anglické slaniny
- 2 stroužky česneku nadrobno
- 100 – 150 g žervé nebo ricotty, podle toho, co máte
- 4 velké listy mangoldu (ev. špenátu), celkem po nakrájení na kousky je toho střední miska
- hrst nasekané bazalky
- 100 – 150 g tvrdého aromatického sýru
- sůl, pepř a trochu olivového oleje
Troubu rozehřejte na 200 °C.
Cuketkám odkrojte vršky jako víčka. Malou lžičkou opatrně vydlabejte vnitřky. Protože už mají vevnitř semínka, rozhodla jsem se vydlabaný obsah nepoužít a připravila náplň z mangoldu. Nepoužitý materiál skončil tentokrát na kompostu.
V pánvi osmahněte na kapce oleje slaninu, sama pustí tuk, tak není třeba jej ještě přidávat. Na to dejte nadrobno nakrájené řapíky mangoldu, pokud jste jej použili a pak přidejte česnek. Po krátkém opečení přidejte vlastní mangold nebo špenát a poduste. Šťávy moc nebude, tak jen zvolna míchejte, listy zavadnou a lehce se podusí, můžete i malinko podlít.
Nakonec vmíchejte žervé nebo ricottu a bazalku. Podle potřeby trochu můžete dosolit a opepřete. Výsledná konzistence bude krémovitá, hustá omáčka. Mohli byste do ní teď klidně přimíchat misku vařených těstovin a máte oběd. Ale my omáčku teď použijeme na plnění cuket.
Nejdříve si ještě nahrubo nastrouhejte sýr. Do každé cukety kápněte olivový olej (není vyloženě nutné) a dejte na dno trošku sýru. Pak lžičkou dejte omáčku a zase sýr. Celé to ještě jednou zopakujte a navrch na druhou vrstvu náplně ještě dejte sýr.
Pokud vám nevyšel, trochu si přistrouhejte. Na sýr usaďte pokličky z odříznutých vršků cuketek.
Malý pekáček vytřete lehce olejem, dejte do něj cuketky a zase zakápněte vše trošku olejem, jen docela malinko.
Dejte péct na 40 – 45 minut, podle toho, jak budou cukety opečené na povrchu. Nakonec můžete i na chviličku pustit gril, tak na 5 – 7 minut.
Po upečení nechejte krátce chladnout, vnitřek je hodně horký, spálili byste si patro :-).