Tentokrát jsem musela hodně rychle improvizovat, protože původní plán byl, že nebudeme jíst doma, měli jsme jít na večeři. Ale shodou různých okolností z toho sešlo, tak jsem potřebovala navařit doma. Mangold teď jede, to je vážně zelenina, která má vysokou produkci zelené hmoty a v podstatě je i dobře, že jsem aspoň mohla něco natrhat. Posbírala jsem cukrový hrášek. Z mrazáku vyndala bílou grilovací klobásku, ale opět hlavně proto, že potřebuji likvidovat zásoby. Jinak by mohlo být jídlo jen zeleninové, případně byste místo klobásy mohli opéct tofu nebo tempeh, pokud byste chtěli vege úpravu. Bulgur s mangoldem je základ, dále se fantazii meze nekladou. Je to vlastně takové bulguroto a stejně jako u risotta, i tady se můžete vyřádit a různě obměňovat přísady.
Potřebujete:
- mísu mangoldu i s řapíky, ty budete potřebovat také
- 250 g bulguru v suchém stavu připravte podle návodu. Měl já sem poprvé ječný bulgur a byl moc dobrý, ve výsledku po namočení nebo uvaření ho byl asi litr
- miska lusků cukrového hrášku nebo vyloupaný čerstvý hrách, ale není to nutné, jen pokud máte k ruce
- 3 stroužky česneku
- velká hrst sekaných bylinek ze zahrádky, pokud nemáte, dejte aspoň sušené oregano, tak 1 PL
- 2 – 3 klobásky nebo tofu či tempeh pro vegetariánskou verzi, nakrájené na kousky
- pár plátků anglické slaniny
- olivový olej, máslo
- sůl, pepř, trošku strouhaného muškátového oříšku
- sýr feta typu na posypání
- 1 PL lahůdkového droždí (prodejny zdravé výživy)
Připravte si bulgur podle návodu na obalu.
Mangold omyjte a řapíky odkrojte. Listy nakájejte na větší kousky a řapíky na kostičky. Listy mangoldu poduste ve woku na olivovém oleji. Nejdříve na olej hoďte nakrájený 1 stroužek česneku a krátce na to mangold. Nechejte lehce zavadnout, proházejte, mírně osolte, opepřete a přikryjte. Duste do změknutí, trvá to chvilku. Pak odkryjte, vyduste šťávu a přidejte muškátový oříšek a plátek másla. Přendejte podušený mangold na hluboký talíř, pánev vytřete ubrouskem.
Hrášek v jiném kastrůlku krátce poduste na másle do změknutí, je to za pár minut, nemusíte nijak dochucovat.
Znovu wok rozehřejte, na troše olivového oleje zpěňte 2 stroužky česneku nakrájené na drobné kousky, pak přidejte anglickou slaninu a opékejte. Jak začne lehce zlátnout, vhoďte nakrájené řapíky mangoldu a opékejte a duste chvíli po pokličkou.
Zkuste, jestli už je mangold skoro měkký, pak přidejte klobásku nebo tofu a dále opékejte.
Přidejte bylinky a opékejte, až bude vše krásně vonět a klobáska zlátnout, zamíchejte lahůdkové droždí a vmíchejte měkký bulgur, proházejte a přidejte do woku odložený mangold.
Na talíř dejte směs, posypte sýrem, ozdobte hráškem a zakápněte olivovým olejem.