Květák mám moc ráda, ale o poznání méně ráda jej připravuji. Tedy, hlavně nerada dělám smažený květák, který ovšem je asi obecně nejoblíbenější. Různé placičky a karbanátky jsou pro mne přijatelné a na vrcholu žebříčku popularity stojí květáková placka, ať už ji vyrobíte s jakýmkoli dochucením. Dáte prostě připravený mix do vymazaného pekáčku a máte hotovo. Trouba už jídlo dopeče za vás. Pokud byste oplývali dostatkem času, můžete samozřejmě místo placky připravit ze stejného materiálu karbanátky na plech nebo smažené. Ale tuto placatou úpravu neboli květákový placek vám sem dávám jako inspiraci na výborné super rychlé jídlo.
Potřebujete:
- 1 květák čili karfiól, jak se u nás doma říkalo
- ½ hrnku strouhanky
- ½ hrnku hrubé mouky
- 3 vejce
- 250 g balení ricotty
- velkou hrst až dvě sekaných bylinek (petrželka, oregano, tymián, podle toho, co budete mít)
- misku spařených mangoldových listů, je jedno, kolik přesně dáte
- 2 PL lahůdkového droždí, můžete vynechat, pokud jej nemáte, slouží jako dochucovadlo a jídlu prospěje, ale obejdete se bez něj
- 1 propasírovaný stroužek česneku
- 100 g strouhaného čedaru
- sůl, pepř
Celý květák dejte do osolené vody na asi 5 minut povařit. Pak vyndejte, nechejte trochu vychladnout nebo zchlaďte krátce ve studené vodě. Vodu, ve které jste vařili květák, nevylévejte. Vařte dál a postupně v ní krátce povařte mangoldové listy, jen aby se spařily a změkly (3 minuty), můžete to udělat tak nadvakrát až natřikrát, podle toho, kolik máte listů. Ty pak po vyjmutí z hrnce ochlaďte ve studené vodě, následně vyždímejte a nakrájejte nahrubo.
Květák nasekejte nadrobno nožem nebo v robotu. Dejte do mísy, přimíchejte všechny ostatní ingredience včetně mangoldu nebo špenátu a rozmíchejte na hustou kaši. Můžete zapojit i ruce a těsto trochu rozrochnit mačkáním rukama, aby vám lépe drželo.
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Pekáček asi 25 x 35 cm vytřete lehce olejem nebo máslem, vysypte strouhankou a lžícemi do něj dejte těsto. Pak jej mokrýma rukama rozprostřete a urovnejte povrch.
Můžete ještě zasypat tvrdým sýrem parmazánového typu. Dejte péct na 30 – 40 minut.