Borůvky jsou léto. Už dávno jsem sběr borůvek nahradila občasným nákupem na trhu. Sotva se v létě dostanu na houby, natož na borůvky. Borůvkový koláč je nezbytnost, která jde s borůvkami ruku v ruce. Pak taky blbouni a nějaké to zobání jen tak. Znáte to. Letos ale borůvky, co jsem z nich dělala knedlíky, nebyly nic moc. Je vidět, že jim chybí to správné letní počasí. Ale v koláči to nevadí, to je jeho výhoda. Sladkým těstem cukrový deficit doženete bez problému.
Potřebujete:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sody
- ½ ČL soli
- ½ ČL mleté skořice
- 125 g změklého másla
- 150 g cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce (pokojové teploty, až budete vyndávat z lednice změknout máslo, vezměte i vajíčka. Pokud zapomenu, dělám to tak, že je namočím do misky s teplou vodou a nechám aspoň 15 minut nahřát)
- miska borůvek, asi 1 ½ hrnku
Rozehřejte troubu na 180 °C.
V robotu utřete máslo s cukrem. V jiné misce smíchejte všechny suché ingredience. Ke krému v robotu přidejte vanilkový extrakt a pak pomalu postupně, pěkně jedno po druhém, vmíchejte vajíčka. Pokud by se vám začalo máslo srážet, přihoďte trochu z mouky, kterou jste si již připravili k zapracování do těsta. Pak vpracujte zbytek suché směsi a těsto je hotové.
Přendejte jej do formy v průměru cca 30 cm na pečící papír a mokrýma rukama rozprostřete. Navrch dejte borůvky a pečte 40 minut.
Nechejte koláč vychladnout. Podávejte jen tak nebo se šlehačkou. Výborný je i s lehce oslazenou zakysanou smetanou.