sladká jídla a dezerty

Borůvkový cheesecake

posted by Zdena 14 července, 2016 4 Comments

Sázka na jistotu, ať se rozhodnete pro borůvkový cheesecake nebo čokoládový či banánový. Variant je nepočítaně. I samotné pečení není nic složitého, i když by to tak na první pohled mohlo vypadat. Nebojte se toho, podrobně jsem recept popsala ve svém úplně prvním příspěvku na mém blogu – zde. Teď jsem se rozhodla pro borůvky, které jsem vylovila ještě mražené, tak musely pryč.

Je potřeba likvidovat zásoby. Těch mám tedy dost, jsem typický sběrač. V tom jsem opravdu dobrá, střádat, dělat zásoby, to mi jde. Není to tak úplně praktické, to uznávám. Na druhou stranu, jsme vždy připraveni. Momentální nedostatek jedné potraviny v domácnosti jsem schopna okamžitě nahradit zásobou jiné. Doufám, že moje zásobovací umění vždy bude praktikováno jen v nácvikovém módu.

Ale zpět k cheesecaku (nevypadá anglické slovo divně v 3. pádu?). Původní recept jsem pro borůvkovou úpravu mírně poupravila.

Potřebujete na cheesecake:

  •  3 balení cream cheese po 200 g
  •  ¾ hrnku cukru (část nahraďte vanilkovým cukrem. Já si jej vyrábím sama, což ovšem není nic složitého – vydlabejte vanilkový lusk do jemného cukru krupice, můžete použít ten na pečení, promíchejte a zavřete do velké sklenice. Jak budete odebírat, tak přisypávejte nový cukr, občas přidejte vanilku. Takže já jsem dala všechen cukr vanilkový, protože jej mám dost.
  •  4 vejce
  •  z ½ citrónu šťáva
  •  2 PL kukuřičného škrobu
  •  hrst borůvek

Na korpus:

  •  sušenky – 300 ml mletých nebo nadrcených sušenek, buď Bebe nebo jiné cereální sušenky, nebo máslové či Speculatius. Ty používám moc ráda, výborně se k jemnému korpusu hodí výraznější chutí.
  •  3 -4 PL rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

borůvkový cheesecake

Na borůvkovou omáčku:

  •  1 ½ hrnku borůvek
  •  2 PL hnědého cukru
  •  1/3 hrnku vody
  •  2 ČL kukuřičného škrobu

Hmotu i korpus připravte podle původního receptu. Je to jednoduché. Formu jsem použila o průměru 27 cm, pak je cheesecake vyšší. Pokud jej budete dělat ve větší formě, bude logicky nižší.

Důležité je, aby všechny ingredience byly stejné teploty. Jde vlastně hlavně o cream cheese a vajíčka. Hmota pak bude krásně hladká a jemná.

Na sušenky připravené ve formě dejte naběračkou malé množství krému, asi tak 1 cm. Do něj nasázejte hrst borůvek. Pokud používáte mražené a máte je promrzlé s ledem, tak je v cedníku propláchněte studenou vodou. Buďte jemní. Potom na borůvky opět naběračkou dejte zbytek krému a dejte péct.

Postupujte stejně, jako v původním receptu. Nejprve v troubě rozpálené na 240 °C, ve které máte na dně plech s horkou vodou, pečte asi 10 – 12 minut. Potom snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 50 minut až hodinu. Pokud by vám povrch tmavnul brzy, přikryjte dort alobalem a odkryjte až ke konci. Pečte dozlatova.

Mezitím si připravte omáčku z borůvek. Dejte je dusit promíchané s cukrem na mírném ohni, není třeba dávat vodu, borůvky pustí šťávu. Když se vaří, přidejte vodu s rozmíchaným škrobem a nechte zhoustnout. V Případě potřebu můžete trošku vody přidat.

borůvkový cheesecake

Dort po upečení nechejte vychladnout a pak dejte chladit do lednice aspoň na 2 hodiny.

Podávejte s omáčkou.

borůvkový cheesecake

borůvkový cheesecake

Kontrolní otázka – dá se jíst cheesecake vlahý neboli řádně nevychlazený?

borůvkový cheesecake

Odpověď – ano dá, testováno na lidech.

borůvkový cheesecake

Také se Vám může líbit

4 Comments

Lucie 13 prosince, 2016 at 2:16 pm

Dobrý den,možná hloupa otázka..omáčka se má podávat vychlazena nebo pokojova teplota..vyzkousim na svou oslavu..dekuji

Reply
Zdena 13 prosince, 2016 at 9:11 pm

Dobrý den, já to moc neřeším, obojí je moc dobré. Dělám to tak, že při prvním podávání je obvykle omáčka teplejší, nestihla ještě vychladnout. A později ji pak už mám z lednice, tak ji nechám studenou a nikdo si nestěžuje. Přeji vše nejlepší, ať už slavíte cokoli. Mějte se, zdravím Zdena

Reply
Andrea 29 června, 2017 at 11:53 am

Dobrý den,

jaký druh cream cheese používáte ? Všude se uvádí něco jiného…

Děkuji
Andrea

Reply
Zdena 29 června, 2017 at 1:22 pm

Já už roky peču cheesecake z Lidlovskeho. Mívají ho v tmavě modré hranaté vaničce, nekupuji Light verzi, ale normální plnotučný. 200 g kolem 20 Kč, v akci bývá ještě levnější. Je skvělý a funguje dobře (i na chleba 😊). Hezký den, Zdena.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..