Už to začíná. Nejdříve očima taháte ze země rostlinky a semínka, ony vás poslechnou a poslušně se do toho opřou. A pak najednou je zeleně tolik, že nevíte, co dřív. Naplnila jsem mangoldem, který přezimoval, pomalu mu začínaly narůstat květní stonky. Je stále křehký a sladký a je ho hodně. Špagety už jsme dlouho neměli a v lednici čekala ricotta, až pro ni něco vymyslím. Tak tedy špagety s krémovým mangoldem zjemněné ricottou a s čerstvým sýrem. Navrch trochu opražených slunečnicových semínek a nemá to celé chybičku.
Potřebujete (pro cca 4 osoby):
- mangold nebo špenát, záleží na tom, pro kolik lidí vaříte a kolik ho máte. Já jsem měla čerstvého plnou velkou mísu, ale po spaření, vymačkání a nakrájení toho mohl být plný polívkový talíř.
- 250 g ricotty
- sůl, pepř
- 1/4 . vývaru nebo vody ze špaget
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 500 g balení špaget
- hrst nasucho opražených slunečnicových semínek
- trochu sýru typu Feta
Mangold omyjte, oklepejte. Pokud máte listů jen mísu, tak stačí dát vařit plnou konvici vody (1,5 – 2 l) a mangold v míse zalijte vařící vodou. Nechejte pár minut stát a opatrně slijte vodu do hrnce. Mangold propláchněte studenou vodou, ať se co nejrychleji ochladí. Pak jej po malých dávkách vyždímejte a nakrájejte nahrubo.
Slitou vodu doplňte dle potřeby, osolte a dejte vařit. Pak v ní uvařte špagety.
Na velkou rozehřátou pánev nelijte asi 2 PL olivového oleje a dejte nakrájený česnek. Prakticky vzápětí přidejte do pánve mangold a duste pomalu do měkka. Můžete trošku podlít, tak 100 ml vody. Osolte a opepřete.
Po zhruba 10 minutách je mangold měkký, zamíchejte do něj ricottu a přidejte podle potřeby postupně vodu ze špaget. Celkem to bude zhruba do ¼ litr, aby mangold byl pěkně krémový. Nakonec vmíchejte tvrdý sýr.
Podávejte na špagetách, posypané Fetou a semínky, zakápnuté olivovým olejem.