Jasný favorit posledních dní. Jak dozrávají jahody, stále je třeba je nějak spotřebovávat. Měla jsem ideu, že udělám lehký dortík s čokoládovým korpusem. Ale tenhle jahodový dort je vážně pecka. Korpus je s čokoládou a olivovým olejem, ale z lehkého těsta bez mouky, jen s mletými mandlemi. Inspirovala jsem se zde a recept jsem si upravila s ohledem na mé potřeby. Vlastně kdybych dala mandlí méně, byl by dost podobný čokoládovému tekutému koláčku molten cake. Já jsem ale chtěla, aby těsto trochu drželo, tak je v něm mandlí o něco více. Celkový výsledek, kombinace čokoládového těsta se šlehačkou a jahodami je vážně famózní. Je to delikátní luxusní dortík, který je ovšem tak snadný na přípravu, až se tomu dá těžko uvěřit.
Potřebujete:
- 100 g kvalitní hořké čokolády (60 – 70 %)
- 65 ml olivového oleje
- 100 g hnědého cukru
- 3 vejce – zvlášť žloutky a bílky
- 6 PL mletých mandlí
- špetka mořské soli
- 1 ½ kelímku šlehačky
- 1 balení ztužovače do šlehačky
- jahody
- kulatá forma na dort o průměru 20 – 25 cm vyložená pečícím papírem
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, pak do ní přimíchejte olivový olej, 2/3 cukru a sůl, míchejte. Odstavte z vodní lázně, nechejte trochu zchladnout a vmíchejte žloutky. Hmota se žloutky začne trochu tuhnout. Jednak tím, že žloutky zchladí čokoládu, a jednak samy teplem tuhnou. Nebojte se toho, zamíchejte dohladka a pak vmíchejte mandle.
Ušlehejte tuhý sníh z bílků a zbytku cukru. Po malých dávkách opatrně vmíchejte sníh do čokoládové hmoty. Nejdřív obětujte tak 2 PL sněhu a ty zapracujte do hmoty, která je zpočátku tuhá a sníh v ní ztratí na objemu. Ale po tomto kroku už to půjde úplně v pohodě.
Nalijte těsto do formy a pečte ve vyhřáté troubě 40 minut. Vyndejte a nechejte vychladnout.
Šlehačku ušlehejte se ztužovačem a nandejte na korpus. Není třeba ji sladit, protože těsto je sladké dost. Navrch naložte jahod podle libosti.
Je to jeden z nejlepších dortíků, co jsem jedla. Moc nám chutnal. Vážně moc.