Jak už název napovídá, grilled cheese vyžaduje v první řadě sýrovou náplň, která se při opékání či grilování rozteče a vytvoří fantasticky chutnající tekutou hmotu v chlebovém obalu. U nás máme smažáka, v Americe zase grilled cheese. Co se rozhodnete přidat k sýru, je už na vás. I kdyby nic, bude to dobrý. Nebo stačí jen šunka, trochu grilovací omáčky nebo kečupu, kolečko rajčete nebo jiná zelenina. Grilled cheese můžete připravovat v kontaktním sklapovacím, neboli panini grilu. To je super, hlavně když potřebujete chleby udělat pro více lidí. Navíc je praktické, že se zároveň zahřívají obě strany. Můžete jej ale udělat i na žebrované či obyčejné pánvi. To doporučuji, pokud budete připravovat 1 – 2 chleby. Stačí dát na pánev z jedné strany, pak na sendvič položíte krájecí prkénko a přitlačte jej, ať se zplacatí, po otočení zase položíte prkénko na druhou, již opečenou stranu. Výsledný efekt je stejný jako z kontaktního grilu, jen to trošičku déle trvá.
Potřebujete (na mojí verzi pro jednoho):
- 1 krajíček dobrého chleba na 2 půlky
- 2 plátky šunky
- sýr – to je kapitola sama o sobě, čím lepší zvolíte, tím lepší bude sendvič. Ale i s obyčejným roztopitelným sýrem bude sendvič s´dobrý. Pokud je sýr málo výrazný, nepřehánějte to s ostatními ingrediencemi. Nepoužívejte tvrdé sýry, které se neroztopí (Parmazán, Pecorino) ani sýry typu Feta či čerstvý kozí sýr. Chce to dobře v teple roztékající se sýr, ostatní je už na vás, co máte rádi.
- trošku másla na namazání
- grilovací omáčku
- pokud máte nějaké pikantní, chuťově zajímavé chutney neboli čatní :-), tak přišla jeho chvíle. Já jsem si vloni vyrobila z červené řepy a pro tyto účely je naprosto nedostižné.
- hrubozrnnou hořčici
- rukolu nebo mangold či trochu jiného lupení, které snese trochu tepla, nemá moc cenu dávat obyčejný salát, protože se úplně ztratí, jak zavadne. Já jsem dala rukolu a – dobrý
- můžete dát plátek rajčete, pickles, olivy to už je na vás
Plátky chleba lehoučce potřete máslem. Na jeden plátek dejte čatní, na druhý trochu hořčice a grilovací omáčky.
Na čatní dejte plátky šunky, na druhou půlku zeleninu a sýr, přidejte olivy, pickles, zkrátka co jste vybrali. Jednu půlku dejte opatrně na druhou a podle potřeby, pokud něco vypadlo, zastrkejte to do sendviče. Ten pak stlačte, ať se celý zpevní. Pokud grilujete v grilu, dejte sendvič do něj, pokud na pánvi, tak na rozehřátou pánev. Předtím ji potřete lehce máslem a použijte metodu s prkýnkem. Pečte z obou stran a pomalu, dostatečně dlouho, aby se sýr roztopil a chléb zvenku pěkně opekl.
Podávejte horké.