Na rebarborový koláč jsem použila řapíky, které jsem si odložila při přípravě džemu. Základní těsto je máslové a ohromně vláčné. Koláč nám moc chutnal. Je to typický koláč k čaji nebo kávě. S nakyslou rebarborou se krásně doplňuje sladká drobenka. Pokud máte rebarboru, neváhejte recept vyzkoušet.
Potřebujete:
- 300 g rebarbory
- 120 g mouky, použila jsem hladkou špaldovou mouku
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sody
- 1 ČL citrónové šťávy
- 120 g hnědého krystalového cukru
- 120 g změklého másla
- 2 vejce
- ½ ČL mleté skořice
- 2 ČL vanilkového extraktu
Na drobenku:
- 80 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 20 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g hnědého cukru
Pokud nemáte vejce pokojové teploty (vyndaná předem z lednice), tak je ponořte do misky s teplou vodou.
V míse robota utřete máslo s cukrem do světlé hmoty. Pomalu po jednou vmíchejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a sodou. Postupně je vmíchejte do těsta. Přidejte skořici a vanilkový extrakt s citrónovou šťávou.
Rozpalte troubu na 180 stupňů.
Nakrájejte rebarboru na kousky.
Do formy velikosti asi 20 x 30 cm dejte na pečící papír těsto, rozprostřete mokrýma rukama. Na to dejte rebarboru a posypte drobenkou.
Dejte péct na 30 minut, podle potřeby případně trochu přidejte, pečte dozlatova.