Není moc času. Jistě to máte podobně. Jaro si vás vytáhne, chytí do spárů a nepustí. Ať už máte zahradu nebo ne, musíte ven, začít nasávat ty přívaly energie. A nechce se vám stát u plotny a trávit tam celé hodiny. Proto tolik miluji rychlé recepty, anebo naopak ty pomalé, kde ale já pracuji jen chvíli na začátku celého procesu a pak už nemusím dělat skoro nic. Neboli mohu dělat cokoli jiného, což znamená ruce pracovat na zahradě. Pomalu pečené jehněčí s marockým kořením patří přesně do této kategorie.
Pokud máte rádi exotické chutě a nebojíte se jich, určitě recept vyzkoušejte. Jídlo je voňavé a lahodné, zároveň pikantní a má svoji energii. Pokud máte třeba jehněčí kosti s masem a nevíte, jak je použít, je to ideální volba. Já jsem měla křížovou kost. Jediný způsob, podobně jako u žeber (která by se taky do receptu hodila), jak je využít, je pomalu péct nebo pomalu dlouze vařit. Ale samozřejmě můžete vzít ramínko i kýtu. Základem je maso řádně potřít kořenící směsí, osolit a dlouze péct pod pokličkou.
Jako přílohu jsem zvolila rýži, do které jsem přidala trošku curry koření, okvětní lístky měsíčku (mám jich z loňska ještě plný pytel, tak proto. Jednak dodáte barvu a navíc je to léčivka). Přidala jsem do hrnce 2 tobolky kardamomu. Ale pokud budete jíst s plackami, kuskusem nebo i s chlebem, taky si pochutnáte. My jsme to otestovali hned po upečení. Zrovna nám vychladl kváskový chléb, tak jsme si ukrojili plátek a jako čuňátka namáčeli do sosíku a chrochtali blahem. Takže i zcela neafricky s naším chlebem je toto jídlo výborné.
Potřebujete:
- jehněčí maso, kolik a jaké je v podstatě jedno. Jen kotletky se pro tento účel moc nehodí, resp. bylo by jich škoda. Ty využijete na nějakou rychlovku steakového typu. Nechejte maso odpočívat před přípravou při pokojové teplotě asi hodinu.
- směs koření
- trochu olivového oleje
- sůl
- přílohu
Kořenící směs (množství je na základní dávku, asi polovina směsi mi zbyla, ale nedoporučuji dělat moc velké dávky, koření by vám vyčichlo. Příprava je snadná, tak je lepší připravovat čerstvé):
- 1 PL drceného římského kmínu
- 1 PL drceného koriandru
- 1 ČL čerstvě mletého pepře
- 1 ČL sladké uzené papriky
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL skořice
- ½ ČL mletého nového koření
- 1 ČL mleté citrónové kůry
Zapněte troubu na 150 °C.
Do misky nalijte asi 3 PL olivového oleje a nasypte do ní asi 3 PL směsi. Pokud je směs dostatečně tekoucí, klidně koření ještě přidejte. Namažte na jehněčí a vetřete pořádně do všech záhybů.
Pak dejte maso do pekáče a ještě směsí posypte, ať je opravdu dost okořeněné. Posolte mletou hrubou solí. Podlijte, ať je na dně pekáče asi 1 – 1,5 cm vody. Přiklopte a dejte do trouby. Nastavte čas na 3 hodiny. Po 2 hodinách pekáč otevřete a maso polijte vypečeným tukem. Ochutnejte výpek (pozor PÁLÍ!) a pokud je třeba, tak jej dosolte. Přiklopte opět poklicí a dejte dopéct.
Maso nakrájejte nebo natrhejte, pořádně polijte výpekem a podávejte s přílohou podle vaší volby.