Výborné lehké jídlo. Taková asijská variace kapustových karbanátků, pokud se rozhodnete zeleninu použít. Ač se může zdát, že je příprava pracnější, opak je pravdou. Pokud máte namleté maso, tak nemůže být o pracnosti vůbec řeč. Pokud nemáte, je mletí jediným časově náročnějším úkonem. Jinak to jde všechno ráz na ráz. Teriyaki omáčku si snadno sami vyrobíte.
Nejdříve si dejte vařit rýži. Pak smíchejte směs na koule a vyrobte je. Během smažení koulí, uvaříte v malém hrnci omáčku teriyaki a než dosmažíte, bude dávno i tato hotová, takže jídlo můžete mít zhruba za půl hodiny připravené (pokud tedy nemusíte namlet maso).
Potřebujete (pro 4 – 6 osob):
- 500 g mletého masa. Já jsem měla telecí, ale můžete mít hovězí, kuřecí, krůtí, jak je libo.
- 3 nastrouhané stroužky česneku
- strouhaný zázvor velikosti ořechu
- hrst strouhanky
- 1 vejce
- 2 hrsti najemno nasekané kapusty nebo kadeřávku (můžete i vynechat)
- ½ ČL soli, pepř
- olej na smažení
- sezamové semínko na zdobení
Na teriyaki omáčku:
- 3/4 hrnku studené vody
- ½ hrnku sójové omáčky
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- 1 ½ ČL škrobu
- 1 PL sezamového oleje
Dejte tedy nejprve vařit rýži.
Na koule smíchejte všechny ingredience a udělejte malé kuličky o průměru asi 2 cm.
Do misky dejte studenou vodu a postupně ostatní ingredience na omáčku.
Rozehřejte velkou pánev a nalijte do ní rostlinný olej. Stačí málo, na dně byste měli mít asi 3 mm. Do rozpáleného oleje dejte masové koule a zvolna smažte.
Přelijte připravenou teriyaki směs na omáčku do malého hrnce a zvolna přiveďte k varu, krátce povařte, až omáčka zhoustne.
Koule mezitím tak, jak budou zlátnout, otáčejte a smažte ze všech stran. Celé to trvá zhruba 10 minut. Koule jsou malé, moc času nepotřebují.
Podávejte s rýží, přelité teriyaki omáčkou a posypané sezamovým semínkem.