Výborná a rychlá večeře, jídlo nám moc chutnalo. Máme pohanku rádi a pohanka s opečenými žampiony a sladkým hráškem je velmi lahodná krmě a k tomu jako bonus prospějete i svému zdraví.
Navíc je jídlo poměrně nenáročné na přípravu. Pohanku jsem měla uvařenou do měkka velmi rychle, určitě dříve než bylo uvedeno na obalu, tak ochutnávejte, ať se vám nerozvaří na lepivou kaši, která se ovšem výborně hodí třeba na karbanátky, takže ani tak by nebylo nic ztraceno.
Potřebujete (na 4 porce):
- 500 g balení pohanky
- 500 g žampiónů, ale mohla by být i hlíva nebo lesní houby, to sice teď není možné, ale na podzim….Určitě použijte houby čerstvé.
- misku mraženého hrášku
- olivový olej
- po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
- 4 – 5 stroužků česneku nakrájejte na malé kousky
- sůl, pepř
- hrst strouhaného sýru parmezánového typu
- sýr na posypání, nejlépe Fetu nebo podobný
Pohanku připravte podle návodu na obalu a pamatujte, že ji nechcete rozvařit, tak ji hlídejte. Raději použijte o trošku méně vody a propláchnutou pohanku nechejte okapat. Nenamáčejte předem. Do hrnce, ve kterém budete vařit, dejte trochu olivového oleje a pohanku na něm krátce osmahněte, pak zalijte odpovídajícím množstvím vařící vody, osolte.
Houby opláchněte a nakrájejte na ¼. Do rozpáleného woku nalijte asi 4 PL olivového oleje, velmi krátce osmahněte česnek, nesmí začít hnědnout. Přidejte bylinky, promíchejte a vhoďte houby. Nasáknou olej, tak je promíchávejte, ať se to stane rovnoměrně. Opékejte asi 3 – 5 minut na středním ohni, potom houby osolte a opepřete. Postupně pustí šťávu, které bude ze začátku docela dost, a budou se v ní dusit, ale vy míchejte, nemusíte nijak usilovně. Šťáva se bude pomalu vyvařovat a nakonec se žampióny začnou opékat. Celý proces chvíli trvá, tak 20 minut to mohlo být. Když už na pánvi přehazujete opečené houby, přidejte hrášek (ten už chvíli čekal v misce, tak není úplně zmrzlý).
Pak si trochu odeberte z pánve, abyste měli na ozdobení na talíři, není to samozřejmě nutné :-). Teď nastal čas přidat pohanku, nepoužila jsem úplně všechnu z uvařeného půlkilového balení, ale mohla mi zůstat tak pětina až čtvrtina.
Mohli byste ji tam zamíchat všechnu, já jsem se řídila instinktem, abychom měli akorát, se zbytkem už pak něco provedu. Vmíchejte tvrdý sýr. Ještě jsem do woku přikápla trochu olivového oleje a zamíchala.
A máte hotovo. Na talíři ozdobte Fetou, odloženými houbami s hráškem a kápněte ještě trošku oleje pro parádu.
2 Comments
Dobrý den, vaše recepty vypadají opravdu velmi zajímavé. Určitě zkusím pohanku se žampiony. Ale zahlédla jsewm i pár dalších zajímavých receptů. ;o). (Mám kamarádku vegeteraiánku)
U pohanky píšete nenamáčet předem. Ale já myslím, že ji namáčení neškodí. Pohanka by se měla co nejméně vařit, aby nepřišla o ty nejcennější látky. Takže já ji namáčím ráno a k obědu je už měkká. Jen ji zahřej. Tím vsákne zbylou tekutinu a vařím max. 1 minutu na malém plameni. Tím by si měla zachovat většinu živin. A je to téměř bez práce ;o).
Dobrý den, Dášo. Díky za zprávu. Máte pravdu, pohance to určitě neškodí, během let už jsem to taky změnila a namáčím. Přesně, jak píšete. Dělám takhle i třeba pohankou kaši k snídani. I v týdnu ráno to je práce na pár minut, zejména když namočím pohankové kroupy, to je doslova bleskovka. Namočím do vody a ráno pak doliju trochu mléka (normální nebo rostlinné, to je fuk). Je to super. Tak vás zdravím a ať se daří, Zdena