Ale jak říká moje babička – einmal ist keinmal. Někdy neodoláme. Nemám potřebu kupovat v tomto období rajčata a okurky, nemají žádnou chuť, a jestli je mám nebo ne, není rozdíl. Ale květák nebo brokolice, to mi nevadí, chutná mi i v zimě. Květákové karbanátky jsou klasický květákový recept, ale dají se dělat i v troubě, jsou výborné a s mnohem menším množstvím tuku.
- 1 malý nebo polovinu velkého květáku povařeného v osolené vodě maximálně 5 – 10 minut, měl by být měkký, ale držet formu, nesmíte jej rozvařit
- 120 g strouhaného tvrdého sýru podle vaší chuti nebo stavu lednice
- 1 balení lahůdkového nebo uzeného tofu
- 1 vejce
- 2 PL jemné strouhanky
- sůl podle potřeby
- 2 PL čerstvých nebo mražených bylin (petrželka nebo bazalka)
- strouhanka nebo Panko hrubá strouhanka na obalení (více zde)
- rostlinný olej na plech
Povařený květák vyndejte na cedník a nechejte mírně zchladnout a řádně okapat, nesmí v něm zůstat voda. Potom jej nožem nasekejte hodně najemno, u toho se můžete pěkně vyřádit, je to celkem zábava, ale budete muset pracovat na velkém prkénku nebo rovnou na válu.
Na velký plech si rozetřete asi 3 PL oleje. Položte karbanátek na plech a pak jej otočte, bude tak z obou stran velmi lehce omaštěný. Takto zpracujte všechno těsto. Mně se sotva vešly placičky na plech, musela jsem si zahrát tetris a trošku přesunovat, ale nakonec jsem to zvládla. Těsto nijak nevyběhne, tak můžete dávat opravdu těsně k sobě.
Troubu rozpalte na 200 – 220 °C. Dejte péct na 30 minut. Ale může se stát, že po této době ještě nebude povrch zlatý, někdy to stačí, někdy trvá i kratší dobu, tak hlídejte posledních 5 – 10 minut. Já jsem tentokrát nakonec přehodila program v troubě na gril na 220 °C a přidala 10 minut.
Podávejte se salátem, s bramborem nebo s kysanou zeleninou či bagetou. Můžete přidat zakysanou smetanu či majonézu, zkrátka, co máte rádi.