Vídeňská klasika, jedno z těch jídel, které byste si neměli při návštěvě Vídně nechat ujít. Možná je ještě lepší volbou než vídeňský řízek. Tafelspitz je opravdu speciální lahůdka. Ale ani pokud se nechystáte na výlet, nemusíte si ji odpírat. I když se to zdá jako jídlo náročné na přípravu, není to až taková zapeklitost.
Hlavní úkol vás čeká při koupi masa. Mělo by jít o odleželou část zadního hovězího, takzvanou květovou špičku, která je částečně pokrytá vrstvou tuku, loje. Nakupujte u osvědčeného řezníka. Když jsem ale tafelspitz dělala před asi 2 lety poprvé, maso jsem náhodou koupila v Makru, kde jsem prohlížela balíčky a objevila jsem přímo asi 2 kg porci pojmenovanou Tafelspitz. Moje dnešní vaření bylo o poznání skromnější. Maso jsme koupili přímo v Rakousku, kde se každoročně cestou z hor po jarních prázdninách zastavujeme v tyrolském M-preisu. Manžel nakupuje vína, já vybírám nějaké specialitky v sýrech a tak. Zkrátka si děláme radost. A tentokrát měli i balíčky masa na tafelspitz, tak akorát na neděli k obědu. Vzala jsem něco přes půl kila, v mrazáku doma čekaly ještě morkové kosti, tak jsem to vyhodnotila jako dostatečné množství.
- květovou špici, bude mít možná kolem 2 kg, já jsem měla malou porci, něco přes půl kila
- asi 3 morkové kosti (špalíčky uříznuté od řezníka)
- na 2 kg masa asi 4 litry vody, na moje množství jsem měla max. do 2 l
- kořenovou zeleninu (na 2 kg maso asi 300 g, opatrně s mrkví, ať nemáte vývar sladký), dávala jsem na své množství 2 celé mrkve a kousek celeru.
- kus pórku, asi polovinu bílé části, vcelku
- 1 žlutou cibuli, kterou neloupejte, jen rozkrojte napříč a nasucho opečte na pánvičce řezné plochy dohněda. já jsem kvůli ošklivé slupce musela cibuli oloupat, tak byl vývar ve výsledku světlejší, ale chuťově výborný
- 3 stroužky česneku
- na 4 l vývaru asi 8 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy a 4 kuličky nového koření
- sůl
- misku uvařených brambor
- asi palec křenu a menší navinulé šťavnaté jablíčko, nastrouhejte najemno a smíchejte (je to zhruba 1:1). Pokud nemáte, můžete použít i dobrý naložený křen, případně smíchat obě verze, křen čerstvě strouhaný s jablkem s naloženým v poměru zhruba 1:1, výsledek bude lahodný
- majolku, hořčici
Do talíře dejte kus masa, kost, zeleninu a zalijte vývarem. Bokem podávejte brambory nebo topinku a křen, případně další přílohy.