Mňam mňam, vdolky u nás doma k masopustu patří. Já vím, běžně se dělávají koblihy, ale ty my moc nemusíme, nedělám je. Jistě v tom hraje roli o to, že se mi vdolky vždycky povedly, na rozdíl od koblih, a taky že jsou krásné. Máme je rádi a i když je to hříšně vydatná krmě, tak pro jednou 🙂 se nic nestane, že? Pak přijde půst a postaví nás do latě.
Potřebujete:
-na těsto:
- 500 g hladké mouky
- kostku čerstvých kvasnic
- 350 – 400 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 1 vrchovatá PL cukru
- 1/3 ČL soli
- olej na smažení
-na zdobení:
- kostka tvarohu nebo ¼ kg farmářského tvarohu. Já jsem beznadějně propadla tvarohu, který prodávají v podnikové prodejně Orrera z Litovle. Chodím do Atria v Hradci Králové. Tvaroh jím jen tak, jak je, na chleba a všechny možné způsoby. Prostě ho miluju. Mimochodem mají i vynikající krájené máslo za téměř stejné peníze jako koupíte standardní máslo v obchodě. Jiné už nekupujeme. Nemá to prostě chybu, doufám, že se jim bude dařit a v Hradci zůstanou.
- půl kelímku šlehačky
- trochu mléka dle potřeby, resp. konzistence tvarohu
- cukr
- citrónová kůra nebo trochu extraktu
- povidla
Zadělejte kynuté těsto, nechte kynout na teplém místě asi 1, 5 hodiny, během kynutí dvakrát promíchejte.
Nadělejte si kuličky, nechte chvíli odpočinout a válečkem udělejte placičky asi 1,5 cm vysoké.
Přikryté nechte asi půl hodiny kynout.
Pak každý vdolek před vhozením do oleje uprostřed zmáčkněte a trochu roztáhněte do stran, uprostřed by měl být mírný důlek.
Smažte z obou stran.
Do usmažených vdolků dejte povidla do důlku a navrch hromádku tvarohu rozmíchaného se šlehačkou, cukrem a troškou citrónové kůry. Do povidel můžete kápnout trochu rumu.
Lehce posypte moučkovým cukrem.