Takže ano, mám tyhle různé rybí vychytávky ráda. Vždycky když něco někam namáčím a nakládám, na dědu si vzpomenu, protože vím, že on by věděl, co zkusit.
Filety ze sleďů občas kupuji naložené ve slaném olejovém nálevu v hradecké prodejně rusko – ukrajinských potravin. Taky tam chodím pro famózního uzeného lososa. Protože mám strach z parazitů – zajímavý článek zde, doma je vždy pečlivě prohlédnu a prosvítím zářivkou v kuchyňské lince. Myslím, že by bylo škoda nepochutnat si na rybách, ale zejména u celých ryb nemusí potravinářské kontroly odhalit vždy vše, tak tohle prostě dělám. Jednou se mi už stalo, že jsem měla koupené celé sledě a po té, co jsem většinu zpracovala, v posledním jsem našla ze svalu napůl vylezlého červa. Pak jsem úplně všechno vyhodila, nemohla jsem zpětně posoudit, jestli jsem něco dříve nepřehlédla. Slanečkový červ je podle toho, co jsem četla, velmi rozšířený parazit a je potřeba si maso pro jistotu prohlédnout. Od té doby se mi už nikdy nic podobného nestalo a na nic jsem nenarazila. Takže je to jen opatrnost.
- 250 ml jablečného octa
- 125 ml bílého suchého vína
- 2 PL cukru
- ¾ ČL soli
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
Všechny ingredience krátce svařte a nechte vychladnout.
Do sklenice dejte nakrájené filety promíchané s jednou malou na tenká kolečka nakrájenou cibulkou. Zalijte vychlazeným nálevem a nechte v lednici alespoň přes noc, lépe několik dní než budete dělat salát. Ale ochutnávám většinou průběžně už za pár hodin a jsou velmi jedlé. Pár týdnů by měly vydržet, ale to jsem ještě neměla možnost otestovat.
- asi 250 g brambor vařených ve slupce
- 3 střední kyselé sterilované okurky nakrájené nadrobno
- 2 vajíčka vařená natvrdo
- 3 PL sterilovaného hrášku
- ½ skleničky naložených sleďů (viz výše)
- ½ – 1 kelímek zakysané smetany
- 1 PL majonézy
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
- 1 ČL sekaného kopru (i mraženého)
- 1 ČL Dijonské hořčice
Kousky sleďů nakrájejte na ještě menší. Brambory oloupejte, překrojte na čtvrtky a pak na plátky tenké asi 2 mm. Dejte do misky. Na to okurky, rybu a hrášek.