Topinambury znám z dětství, byly a jsou to moje oblíbené květiny, vždycky jsem měla ráda, jak rostou a září o sto šest tam, kde nic jiného nekvete. V příkopech a u plotů starých stavení. Tehdy a ještě hodně dlouho po tom jsem ovšem vůbec netušila, že je to i jedlá záležitost a netušila, jak se jmenují. Až teď, ne tak dávno jsem zjistila, co to je topinambur, a že ho vlastně znám. Loňské jaro, při mé zahradnické expanzi, jsem si po internetu objednala pytel hlíz. Doslova pytel, bylo toho 5 kilo :-), nejsem troškař, když už, tak už. Krémová polévka z topinamburů je jedna z možností, jak hlízy připravit. Jsou ale výborné i syrové, do salátu nebo podušené, dá se z nich vyrobit pyré, mohou se zapékat.
Podělila jsem se s přáteli. Až po té ovšem jsem narazila v diskuzích na příspěvky, kde lidé s hrůzou sdělovali své zkušenosti s invazivitou topinamburů. Na Slovensku je dokonce zakázáno je pěstovat. Tak jsem po zralé úvaze zasadila hlízy na místo, kde opravdu invaze nehrozí. A vyrostly, dokonce i kvetly. Topinambur je víceletá bylina s přezimujícími hlízami, které můžeme sklízet i v zimě. Vykopané hlízy moc dlouho nevydrží, scvrknou se a začínají se brzy kazit. Je lepší si vykopávat postupně. Mnohem více informací najdete na internetu. Já jsem jen zkusmo vykopala asi polovinu hlíz zpod jedné rostliny, měla jsem menší misku. Vařila jsem pro dva, tak jsem se rozhodla vyzkoušet krémovou polévku. Moc nám chutnala, určitě ji zařadím do repertoáru.
- topinambury, pro 2 stačí malá miska hlíz
- 3 malé brambory
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- olej nebo ghí pod cibulku
- sůl, pepř
- 4 PL šlehačky
- 1 ČL vinného bílého octa
Cibulku a česnek nakrájejte, nechte zesklovatět na lžíci ghí nebo rostlinného oleje. Přihoďte nakrájené topinambury a brambory, opečte. Nechte trochu přismahnout, místy mohou být dozlatova.
Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly kousky sotva ponořené, nedávejte vody moc. Osolte, opepřete, vařte do měkka.
Pak vypněte, chvíli nechte odpočinout, ať není polévka úplně vařící a rozmixujte, jak jste zvyklí, buď tyčovým mixérem, nebo v robotu. Pokud bude moc hustá, přidejte trochu vody.
2 Comments
Ahojky po delsi dobe, taky jsem sklizela nedavno topinambury a udelala z nich polevku, podobnou jak popisujes v receptu. Nejvice mi vsak chutnaji syrove a morcatum tez 🙂
Zdravi Brona
Ahoj Broňo, díky za zprávu. Mně osobně taky nejvíce chutnají topinambury syrové. Ale někde jsem četla, že se mohou (asi ve větším množství) hůře trávit, a taky mi to ve formě polévky doma snědí, kdežto nějaké podivné hlízy na talíři by vzbudily příliš pozornosti a tím pádem hlášku, tohle já nebudu :-). Zase se ozvi, hezký den Zdena