Na Nový rok se čočka prostě vaří. Prý aby byly v příštím roce peníze. Tak jistě, asociace se zlaťáky tu může být. Ale já si myslím, že to je i proto, že po svátečních dnech plných jídla prostě lidé potřebovali nohama zpátky na zem a začít zase pojídat to, na co byli zvyklí v běžném životě. Že čočka připomíná peníze je jen o důvod víc, proč se k ní přiklonit.
Čočku mám osobně moc ráda, naši kluci ji zrovna nemusí, ale s tím už nebojuji. Dneska jsem se rozhodla pro čočku víceméně po italsku. Je to výborná obměna, pochutnáte si. Vařila jsem tentokrát ze zelené čočky, kterou jsem předem namočila v noci a ráno připravovala. Čočku namáčet ani nemusíte, ale když to uděláte aspoň půl hodiny předem, budete mít snazší vaření. Pokud máte namočeno přes noc, je doba vaření zhruba 20 – 30 minut. Nesolíme při vaření, ale až po změknutí čočky.
Potřebujete:
- 1 balíček čočky dle vašeho výběru, ale musí jít o neloupanou čočku a jinou než červenou (300 – 500 g)
- 2 mrkve
- 1 petržel nebo pastinák
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená čili paprička, ale není povinná, je tam spíš kvůli barvě, můžete nadrobno nakrájet i červenou kapii
- nesolený vývar nebo voda na zalití čočky při vaření
- 1 sklenka domácí omáčky na těstoviny (připravila jsem si v létě) nebo domácího kečupu. Pokud nemáte, nic se neděje, dejte 1 konzervu sekaných rajčat a 3 PL rajského protlaku.
- 4 – 5 větviček čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného
- 3 malé bobkové listy
- 2 špetky římského kmínu
- sůl
- klobása nebo pečené maso nebo opečené uzené tofu či tempeh (my jsme měli smetanovou domácí klobásu lehce opečenou)
Namočte čočku na dobu, kterou máte k dispozici, pak vodu slijte, čočku propláchněte.
Veškerou zeleninu nakrájejte na kostičky, dejte na oleji nebo na sádle opékat dozlatova, pomalu ať se pěkně provoní a zkaramelizuje.
Pak přidejte namočenou čočku.
Krátce osmahněte a zalijte vodou nebo vývarem zhruba do třetiny výšky obsahu hrnce. Přidejte rajskou omáčku nebo rajčata s protlakem. Pokud nemáte předem namočenou čočku, budete v průběhu vaření přilívat vodu podle toho, jak bude třeba, dokud čočka nezměkne. Přidejte bylinky, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte. Asi za 15 – 20 minut zkuste čočku a zkontrolujte, jestli se vám nevyvařila a nevsákla všechna voda.
Když je čočka měkká, odkryjte a osolte podle chuti. Budete – li podávat s klobáskou, můžete ji na chvíli dát do čočky povařit. Tekutinu v hrnci vyvařte na minimální množství. Naopak, pokud byste se rozhodli podávat čočku v této podobě jako polévku, tak přidejte vývar podle potřeby. Tady v tomto receptu není možné určit přesné množství ingrediencí, záleží na čočce a na tom, jak hodně tekutiny spotřebuje při vaření. Taky každý má jinak čočku rád.
My ji jako kaši neděláme, ale naopak někomu může více rozvařená chutnat. Je tu velký prostor pro improvizaci a recept slouží spíše jako inspirace, pokud chcete zkusit čočku jinak než klasicky na kyselo.