- rybí filet – měla jsem pstruha lososovitého, ale může být i jiná ryba, kterou máte rádi, nepotřebujete ani velký kus, polévka bude jemná s lehkým rybím aroma
- 2 pastináky nebo petržele
- 4 až 5 brambor
- 1 cibuli, 1 stroužek česneku, kus pórku
- 1 plnou PL mouky, sůl, pepř, bobkový list, kuličku nového koření, špetku muškátového oříšku
- trochu citrónové kůry do polévky a šťávy nakonec
- zelená petrželka nebo trochu kopru
Zeleninu nakrájejte na kostičky, vše lehce pomalu osmahněte na másle, až směs začne vonět a jen lehce zlátnout. Pak přisypte mouku a velmi lehce osmahněte. Vše na mírném ohni, ať základ nepřipálíte.
Zalijte asi 1, 5 litrem studené vody, voda by měla být asi 3 cm nad zeleninou. Zamíchejte, osolte, opepřete, přidejte koření kromě muškátového oříšku. Když je zelenina skoro měkká, přidejte do polévky celý rybí filet. Je výhodou, pokud je s kůží, drží dobře pohromadě. Povařte 10-15 minut lehkým varem. Pak filet a koření opatrně vyjměte.
Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte. Pokud spěchám, dělám to tak, že vodu sliji do hrnce a samotnou zeleninu pak umixuji tyčovým mixérem a promíchám zpět s vývarem. Strouhněte trochu muškátového oříšku. Podle chuti kápněte citrónovou šťávu. Dala jsem nakonec i lžíci kopru z mrazáku. Dejte na talíře a natrhejte na kousky rybí maso z filetu. Ozdobte petrželkou, pokud máte. Podávejte s na másle osmahnutou houstičkou.