hlavní jídlasaláty a lehká jídla

Risotto s hlívou

posted by Zdena 23 listopadu, 2015 0 comments

Měla jsem hlívu, kterou jsem původně plánovala připravit s těstovinami. Jenže už jsem na druhý den, kdy jsme čekali návštěvu, měla připravené těstovinové jídlo, tak jsem si říkala, že by těch těstovin bylo příliš. Proto jsem zvolila rýži a byl to dobrý nápad, protože risotto bylo výborné.

Risotto s hlívou
Potřebujete:
  •  asi půl kila hlívy
  •  3 stroužky česneku
  •  hrnek rýže na risotto
  •  ¼ l bílého vína
  •  ½ – ¾ l vývaru, může být zeleninový i kuřecí, pokud nemáte uvařený, použijte kostku, ale volte pokud možno bio nebo bez soli a konzervantů
  •  50 g anglické slaniny na kostičky (nemusí být), můžete použít uzené tofu
  •  po 1 ČL sušeného tymiánu a oregana
  •  špetku kmínu
  •  sůl, pepř
  •  3 PL rostlinného oleje
  •  30 g másla
  •  2 hrsti strouhaného sýru Gran Moravia (nebo podobný)

Nakrájejte hlívu na tenké plátky, a když se prokrájíte k nožičkám, tak je dejte bokem a nakrájejte je na kostičky. Nakrájejte česnek.

Na pánvi na troše oleje osmahněte slaninu (pokud dáváte), polovinu česneku, přidejte hlívu na nudličky, trochu z bylinek, sůl a pepř a opékejte. Hlíva nejdříve změkne, ale pak se začne opékat, chceme ji mírně opraženou, zlatavou.
Risotto s hlívou
Dejte do hrnce s tlustým dnem olej, osmahněte na něm nožičky hlívy a přihoďte polovinu česneku a tymiánu, kmín a osmahněte.
Pak vsypte rýži, lehce opečte. Nalijte polovinu vína a míchejte. Víno se začne odpařovat. Nechejte střední plamen a po naběračkách přilévejte vývar. Vždy když se téměř odpaří, nalijte další tekutinu. Přidejte zbývající bylinky. Ke konci dolévání vývarem zase proložte vínem. Pokud by vám vývar došel a ještě rýže nebyla měkká, klidně použijte trochu vody, od vývaru a vína už by mělo být dochuceno. Pokud máte nesolený vývar, osolte už v průběhu vaření, ale pozor, ještě se bude přidávat slaný sýr, tak to nepřežeňte. Solte jen velmi jemně. Opepřete.
Když je rýže měkká (já nemám ráda takové to risotto al dente, nesnáším, když je jádro rýže natvrdlé, jak to někdy bývá v restauraci. Je možné, že to tak má být, ale nám to nechutná, vařím proto do měkka, ale akorát, nerozvařuji), přidejte máslo a sýr.
Podávejte na talířku posypané opečenou hlívou, můžete ji ještě před podáváním krátce ohřát na ohni. Posypte petrželkou a sýrem. Můžete zakápnout olivovým olejem.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..