- dýni, můžete použít různé druhy, já jsem měla 3 menší dýně Hokkaido
- sůl, pepř, olivový olej na pokapání dýně
- 1 cibuli
- 2 PL rostlinného oleje nebo ghí
- ¾ – 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
- 250 ml kokosového mléka
- citrónová šťáva podle chuti
- dýňová semínka a dýňový olej k podávání (není nutné, ale velmi dobré)
- trochu zakysané smetany
- opečené kostičky chleba nebo jiného pečiva
Rozpalte troubu na 200 °C.
Dýni nakrájejte na dílky, dejte na plech, posolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby na 30 minut, někdy je třeba tak 10 minut přidat, aby kousky byly lehce opečené na okrajích. Pak plech vyndejte z trouby a nechte dýni lehce zchladnout. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Do velkého hrnce dejte zesklovatět cibuli na olej. Přidejte pyré z dýně, bobkový list a zalijte vývarem, povařte asi 10 minut. Přilijte kokosové mléko, krátce povařte a osolte, opepřete podle chuti, záleží i na tom, jestli jste měli slaný vývar. Pak polévku odstavte a nechte mírně zchladnout. Vylovte bobkový list a rozmixujte na hladký krém buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem v hrnci. Podle potřeby možná budete muset přilít vývar nebo vodu k dosažení požadované konzistence.