Scones ve všech podobách, na slano, na sladko, s polevou i bez, jsou v Británii a Irsku velmi oblíbené a rozšířené drobné pečivo.
Já jsem tenhle základní recept objevila před lety na internetu a od té doby na něj nedám dopustit. Jste totiž bleskurychle schopni upéct ranní pečivo k snídani. Je tak geniálně jednoduchý. Jasně, nebude to kváskový chleba, který nemá konkurenci, ale pochutnáte si. Nedělám je sladké, takže je můžete použit i se šunkou i s marmeládou. Směs mám připravenou v e sklenici a pak jen podle potřeby odsypu dávku na pečení. Často je dělám jen z jedné základní dávky, upeču 6 kousků a máme pečivo na sladkou půlku snídaně, to jest k marmeládě. Ale stejně dobře vás zachrání, když v sobotu ráno zjistíte, že jste zapomněli na chleba.
- hladkou mouku
- sůl
- prášek do pečiva
- máslo
- podmáslí nebo mléko
Příprava je velmi jednoduchá, záleží na tom, jakou zvolíte strategii. Pokud chcete udělat zásobu suché směsi, tak smíchejte na každých 140 g hladké mouky 2 ČL prášku do pečiva a špetku soli. Dobře promíchejte. Dělám zásobu většinou ze 4 dávek.
Rozpalte troubu na 240 °C.
1 dávka odpovídá 1 hrnku suché směsi, tím se zjednodušuje pravidelné pečení. Uděláte z ní 6 kousků. Odsypte hrnek do misky. Na 1 hrnek nastrouhejte 30 g studeného másla, ideální je máslo z mrazáku, aby se jednotlivé vločky nespojili do hroudy. Dělám to tak, že si misku s moukou dám na váhu a rovnou do ní strouhám a vážím. Pak přidejte 120 ml mléka nebo podmáslí. Pokud budete péct větší množství, násobte dávku. Rychle promíchejte, dělám to v robotu, ať se směs moc nezahřívá, opravdu stačí, aby vám vznikla hrouda.
Dejte ji na bohatě pomoučený vál, udělejte nahrubo rukama placku a přeložte, zase roztlačte a přeložte. Zopakujte celý proces asi 4 krát.
Pak vyválejte na asi 1 cm tlustou placku. Nakrájejte na čtverce.