Tenhle recept je jen rychlá improvizace, co dům dal, ale jídlo bylo moc dobré.
Potřebujete:
- kuřecí stehna nebo čtvrtky rozdělené na jednotlivé kusy (horní a dolní stehno), vykostěte podle zvyku, množství záleží na počtu strávníků, já jsem měla 8 celých stehýnek
- koření na toto množství: 2 ČL uzené papriky, trochu čili, dohromady asi 3 ČL směsi tymiánu, rozmarýnu nebo i oregana
- sůl, pepř
- kousek anglické slaniny, ale není nutný
- 3 – 4 malé cibule na dílky, 4 stroužky česneku na kostičky, obojí podle chutí
- vývar nebo bílé víno na podlití, množství dle potřeby, an
- brambory na čtvrtky, množství odhadněte, kolik sníte, je to zcela na vás
Kuřecí porce posolte, opepřete a posypte kořením, připravte si brambory a cibuli. V pánvi nebo přímo v pekáči opečte kuřecí kousky lehce dozlatova. Vyndejte. Pak opečte slaninu a cibulku a vraťte maso, pokud popékáte v pánvi, tak vše přendejte do pekáče. Posolte brambory. Podlijte vývarem nebo bílým vínem, na dně pekáče nechte asi 1 cm tekutiny. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 40 minut přikryté nebo pod alobalem. Pak odkryjte a pečte další půl hodiny. Ke konci můžete přidat stupně na 200 a nechte zezlátnout. V případě potřeby v průběhu pečení podlijte. Podávejte.
Je to jednoduchá dobrota z jednoho pekáče.
Podle chuti můžete recept upravovat, můžete péct i s kořenovou zeleninou na kusy nebo s červenou řepou. Dobrá by byla i kapie, olivy a kousek choriza, lehce po španělsku.