Frangipane je mandlová náplň, může používat na různé způsoby ve sladkém pečení. Nejběžněji asi v koláčích a koláčkách s ovocem i bez. Pod mandlovou náplň se nejčastěji použije křehké koláčové těsto typu lineckého.
Potřebujete na těsto:
- 250 g hladké mouky, použila jsem špaldovou
- 125 g studeného másla na kostičky
- 2 žloutky
- špetku soli
- studenou vodu podle potřeby, asi 4 PL
Na náplň:
- 100 g mletých mandlí
- 100 g másla
- 100 g cukru nebo medu
- 2 vejce
- 50 ml šlehačky
- meruňky
Udělejte křehké těsto a dejte zabalené do lednice. Je dobré dělat jej v robotu nebo rychle ručně, ať se máslo při zpracovávání moc nezahřeje.
Do mísy robota dejte ingredience na mandlovou náplň zatím bez smetany a šlehejte, měla by lehce zesvětlat a být mírně napěněná, netrvá to dlouho. Přidejte šlehačku a ještě krátce prošlehejte. Náplň by neměla být tekutá.
Zapněte troubu na 180 °C.
Mezi 2 potravinovými foliemi vyválejte těsto na placku. Nemusí to vždy jít úplně ideálně, ale zbytek doděláte rukama.
Kulatou formu 28 – 30 cm vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Těsto dejte do formy, domačkejte a doplňte potrhaná místa, nechte zvednuté okraje asi do 2 cm. Nandejte mandlovou náplň a povrch poklaďte nakrájeným ovocem.
Dejte do trouby, pečte 40 – 50 minut.