Lečo může mít mnoho podob. Může to být na pohled celkem nechutná kaše, která může, ale nemusí chutnat dobře. Já nemám tyhle neidentifikovatelné směsi ráda, zejména pokud nejsem u jejich vzniku. Vlastně ani nevím, jestli bych tu svoji oblíbenou směs měla lečem nazývat, ale říkám tomu tak. Hlavní surovinou jsou rajčata a papriky, můžete ale přidat i cuketu nebo lilek, nic nezkazíte.
Potřebujete:
- rajčata, na osobu asi 3 menší, ale množství je opravdu variabilní
- papriky ve zhruba stejném množství
- cibule, asi 1 na 3 rajčata
- bylinky, může být oregano, tymián, bazalka
- vejce, jedno na osobu
- olivový olej, sůl, pepř
Zeleninu nakrájejte, šťávu a semínka z rajčat odstraňte. Na olej dejte nejdříve cibulku a lehce osmahněte, pak přihoďte ostatní zeleninu a opékejte. Osolte, opepřete, přidejte bylinky. Opékejte. Zelenina pustí šťávu, ale vaším cílem je ji nechat vypéct a osmahnout vše do zlatohněda. Nakonec vyklepněte vejce a nechte jej chvíli opékat, pak mírně zamíchejte, ať vám z vajíčka zůstanou větší kousky.
Vše se na pánvičce lehce připaluje. Jídlo úžasně voní. Pokud máte, můžete lehce podrobit povrch fetou a zakapat olejem. Je to vynikající letní jídlo. Podávejte nejlépe s chlebem nebo bez, jen tak.