Žemlovka je dobrota, kterou můžete podávat jako hlavní jídlo, ale i jako dezert. Vánočku můžete upéct, ale pokud jste na tom jako já, že nevíte, kam dřív skočit, nikdo se na vás nebude zlobit, když si pomůžete kupovanou. Domácí vánočka, to je něco, taky ji dělám a všichni ji milujeme, ale… Kromě vánočky můžete použít i loupáky.
Potřebujete:
- vánočku
- 3 vejce
- mléko, asi 250 – 300 ml
- hnědý cukr, vanilkový extrakt, špetka cejlonské skořice, citrónová kůra sušená nebo čerstvá
- asi 300 g ricotty nebo balení 250 g, já kupuji váženou, ale není to tak podstatné, i 250 g bude stačit
- 3 střední jablka, oloupaná a nakrájená na plátky, bez jadřinců (poznámka pro lenochy)
- miska borůvek (mohou být i mražené)
- plátky másla na povrch
Postup je jednoduchý. Rozpalte troubu na 180 °C, vymažte větší pekáč máslem a vysypte moukou nebo strouhankou či kokosem.
Vánočku nakrájejte na plátky a každý pak na šestiny. Dejte do velké mísy. V menší míse smíchejte ricottu s vejci, cukrem, mlékem a kořením na omáčku konzistence hustšího palačinkového těsta. Ve velké míse k vánočce přidejte plátky jablek a promíchejte. Přidejte borůvky a velmi opatrně, lehce vmíchejte. Přendejte do pekáče, zalijte omáčkou a poklaďte plátky másla. Dejte do trouby.
Pečte asi 50 minut, musíte hlídat, až povrch zezlátne a omáčka nebude řídká, máte hotovo.
Podávejte lehce pocukrované moučkovým cukrem.