Na tuto polévku se výborně hodí zbytky pečeného kuřete, ale můžete zužitkovat i obrané kuřecí z vývaru. Případně si vývar s kuřecím masem udělejte. Když nemám nic po ruce a chuť na tuhle dobrotu je veliká, tak si zkrátka kuřecí maso opeču na pánvičce a jde se na to.
Potřebujete:
- kuřecí maso, může být opravdu cokoli, množství taky neřesím, stačí trochu do talíře, když bude víc, bude polévka vydatnější
- větší konzerva kokosového mléka
- 1 PL kari pasty, může být žlutá i červená, obojí je mňamka
- 2 PL rybí omáčky
- kus citrónové trávy, pokud nemáte po ruce použijte sterilovanou pastu ve skleničce, zakoupila jsem tuhle dobrotu v Lidlu za pár korun, pokud vůbec nebude, můžete vynechat, nebývá zdaleka ve všech verzích tohoto receptu
- asi 1 l kuřecího vývaru nebo kuřecí bujón bez aditiv a soli
- zázvor nakrájený na drobno, kus velký asi jako palec
- 1 čili paprika na jemno, raději bez semínek
- 1 vrchovatá ČL kurkumy
- 1 ČL lžička tamarindové pasty, ale když nebudete mít, svět se nezboří, je hlavně kyselá, takže dáte trochu více limety
- 1 PL hnědého cukru
- limetková šťáva asi z půlky limety, podle chuti. Tady bych doporučila určitě limetu pořídit, její aroma je v polévce opravdu hodně důležité
- pak do polévky patří různé asijské zelené listí. To není u nás lehké pořídit. Ale můžete použít špenátové listy, mangold, listy červené řepy. V sezóně se nebojte koupit semínka tohoto exotického lupení, dá se velmi dobře vypěstovat, zejména pokud jej chcete jen pro použití menšího rozsahu. Pražákům, těm je hej, dojdou do vietnamské tržnice…. Ale abych to shrnula, i pár špenátových listů vám službu udělá
- čerstvé koriandrové listy, opět stěžejní nositel chuti, určitě nevynechat
- rýžové nudle, mohou být nitky i silnější, asi půlku balíčku, uvařte ve vodě podle návodu, propláchněte pak studenou vodou a nechte v cedníku
Postup je velmi jednoduchý, dejte vařit vývar, vhoďte všechny ingredience kromě zeleného listí a kuřete, povařte asi 10 – 15 minut. Ochutnejte, většinou je třeba doladit kyselost a možná trochu dosolit. Přidejte kuře, za chvilku vhoďte zelené listy nakrájené na velké kusy, povařte už jen krátce.
Do misky dejte nudle, zalijte polévkou a posypte zeleným koriandrem.
Pokud nemám koriandr čerstvý, mám vždy zmražený, přidám jej do polévky nakonec a na talíři pak zdobím třeba lístkem petrželky a kouskem čili papričky. Je velmi praktické ke lžíci na polévku přibrat na pomoc hůlky na nudle.