pečivosladká jídla a dezerty

Loupáky

posted by Zdena 28 března, 2015 0 comments
Recept mám od kamarádky, ale jde prý o lehce upravený recept z kuchařky Romana Vaňka. Loupáky jsou opravdu vynikající, chutnají přesně tak, jak mají, jak je máme rádi.

Potřebujete:
  • 230 ml vlažného mléka
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g sádla
  • kostka čerstvého droždí nebo sušené droždí na 0,5 kg mouky
  • 1 rozšlehané vejce, půlku si odlijte na potření, do něj pak můžete přidat kapku mléka
  • 1 čl soli
  • mák na posypání

 

V míse nebo nádobě robota smíchejte cukr s moukou. Navrchu udělejte důlek a nelijte do něj mléko a rozdrobte droždí. Jako v mističce lehce promíchejte s malým množstvím okolní mouky a nechte chvíli přikryté odpočívat. Když začne kvásek pracovat, přidejte sádlo, vejce a sůl. Zpracovávejte v robotu asi 10 minut, až je těsto pěkně hladké. Nechte v teple kynout asi hodinu. Pak rozdělte na 2 bochánky a nechte asi půl hodiny odpočívat.
Potom bochánky rozválejte na kruh tloušťky 0,5 cm a každý kruh rozdělte na 6 dílů (trojúhelníků). Ty pak od široké strany srolujte, špičku přimáčkněte k podkladu, celý rohlík pak tvarujte do podkovy a dávejte rovnou na pečící papír nebo pečící fólii na plech a celý ještě trochu přitlačte k plechu. Přikryjte lehce fólií a nechte kynout. Měla jsem na plechu všech 12 loupáků a tak tak to vyšlo, po upečení se dotýkaly jen lehce. Po nakynutí je potřete vajíčkem a posypte mákem.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 20 minut.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..