Hamburger je jistě jídlo, které má mnoho odpůrců a z hlediska zdravé výživy se, pokud mluvíme o fastfoodové stravě, není čemu divit. Zdravé to není, druhá věc, že někdy, vzácně, ale přeci, chutná. Hamburger však nemusí být jen o fastfoodu, když si ugrilujete kvalitní hovězí steak a nakrájíte ho do domácí hamburgerové housky nebo použijete mleté maso, o kterém víte, že je to maso, doplníte salátem, zeleninou, máte neskutečnou dobrotu, které není co vytknout.
Máme ale teď postní čas, nebudeme se tedy rozjíždět s hovězím burgerem, dojde na něj jistě později, až vyvezeme grily.
Tenhle hambáč je výbornou alternativou klasiky. Dá se udělat i v čistě vegetariánské verzi bez krůtího masa, je taky luxusní, jen trochu křehčí, musí se sním opatrněji manipulovat, aby se nerozdrobil.
Potřebujete:
- asi 300 g krůtích kousků, různé odřezky, lépe jiné než prsní, ale i to by asi šlo
- 1 balení uzeného tofu
- 1 hrnek vařené nebo sterilované cizrny
- 1 stroužek česneku
- asi půlku nadrobno nakrájené čili papriky bez zrníček či s nimi, podle vašeho gusta
- 1 PL hořčice
- sůl, pepř
- 1 vejce
- bylinky dle chuti, můžete dát, co máte čerstvé, petrželku, tymián, rozmarýn, oregano, opravdu tady každý dle své preference. Když nejsou čerstvé, dejte sušené.
- trochu strouhanky do hmoty a pak na obalování
- slunečnicový olej na plech a potření burgerů
Maso namelte nebo rozmixujte. Tofu i cizrnu rozmixujte tyčovým mixérem. Smíchejte s masem. Přidejte vejce, sůl, pepř, bylinky, hořčici, česnek, čili. Můj muž nesnáší cibuli, proto ji nedávám (používám ji jen do dušenin :-), ale můžete směle na jemno nakrájenou cibulku přihodit. Směs dobře promíchejte, přidejte vejce a můžete dát trochu strouhanky. Ale nebojte se toho, že je směs řidší. Naberte velkou lžicí porci, dejte do strouhanky a opatrně vytvarujte burger. Dejte na plech s pečícím papírem, který jste pomastili olejem. Až budete mít všechno na plechu, dejte si do malé mističky trochu oleje a mašlovačkou placičky lehce potřete.
Troubu rozpalte na 200 stupňů a pečte asi 30 minut nebo dozlatova. Vyndejte z trouby.
Pak už zbývá jen plnit nadýchané bulky, které jste si upekli.
Použila jsem k dochucení domácí majonézu bez vajíčka. Je to velmi jednoduché. Do nádoby od tyčového mixéru dejte:
- 1 díl oleje (stačí 1 dl),
- 0,5 dílu mléka (pozor na teplotu, dejte mléko odrazit do mikrovlnky nebo zkrátka mírně zahřejte na pokojovou teplotu, ať není studené, jinak by se vám majonéza mohla srazit.)
- sůl, pepř
- na základní množství stačí 1 – 1,5 ČL dijonské hořčice
- 0,5 – 1 ČL kari
- 1 ČL bílého vinného octa
- špetka cukru dle chuti
Olej, mléko, koření kromě octa a hořčice dejte do nádoby a spusťte. Majonéza je hotová za 1 – 2 minutky. Pak dochuťte octem a hořčicí, můžete přihodit i nějakou bylinu.
Bulku potřete majonézou, na jednu polovinu pak dejte trochu hořčice a na druhou trochu kečupu. Přidejte listy salátu, burgery, plátky sýra (měla jsem zrovna po ruce kozí, ale vynikající je čedar nebo jiný ostřejší sýr nebo jakýkoli, který máte rádi).
Pod sýr jsem ještě vyrobila rychlý salátek z červené papriky, který burger chuťově odpíchl. Papriku nakrájejte na velmi tenká kolečka, lehce osolte, zakapejte olivovým olejem a octem, opepřete. Nechte stát několik minut. Tenhle salátek je vynikající i z najemno na kolečka nakrájené cibulky
A na sýr pod víko burgeru dejte ještě list salátu.
Můžete si ale samozřejmě obložit burger čím chcete, co máte rádi.