Burrito je plněná zavinutá tortilla s náplní z okořeněného opečeného masa s fazolemi, zeleninou, rýží. Variabilita je veliká. Můžete jej jíst jen tak, hned po zavinutí, zabalit s sebou do práce jako lehký a výborný oběd nebo je můžete zapékat
Tento recept je velmi snadný a ne zase tak časově náročný. Přitom můžete nakrmit více jedlíků najednou.
Potřebujete:
- asi 300 g masa, může být na kousky nakrájené drůbeží, nebo mleté maso hovězí či mix s vepřovým. Můžete použít i jen klobásku nebo maso s pikantnější klobásou
- 1 PL hladké mouky (není nutné)
- 3 stroužky česneku, půlku pórku, 1 cibuli, 1 červenou papriku na kousky
- 2 – 3 PL koření na taco, pokud nemáte, vyrobte si vlastní směs podle návodu pod receptem
- sůl, pepř
- konzervu červených fazolí
- 1 PL rajského protlaku
- hrnek vařené rýže
- tortilly (připravte si 2 balení po 6 kusech, pokud bude 6 málo, naplňte více, zbylé tortilly si můžete zabalit pro sebe nebo děti se salátem, sýrem a šunkou na svačinu druhý den nebo na lehkou večeři 🙂
- zakysanou smetanu 1 – 2 kelímky po 200 ml
- strouhaný sýr podle potřeby, určitě je lepší nějaký aromatický jako například čedar
- ostrá omáčka typu tabasco
Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a pórek, přidejte maso, které jste předem osolili, opepřili, posypali kořením a moukou a proházeli, aby všechny kousky byli obalené. Pokud máte maso mleté, dejte na pánev a koření (bez mouky) přisypte do masa během opékání. Pak přidejte papriku a opékejte. Přidejte rajský protlak a trochu vody. Pak zceďte fazole. Půl konzervy hoďte do pánve a půl rozmačkejte a také přidejte k masu. Chvíli provařte, dochuťte, pokud se vám směs zdá málo pikantní, přidejte trochu čili koření. Vmíchejte vařenou rýži.
Teď už máte téměř hotovo. Nandejte směs na tortillu, zaviňte a tortilly skládejte na plech nebo do většího pekáče, který jste předem vymazali a vysypali strouhankou.
Troubu rozpalte na 180 stupňů.
Když máte všechny tortilly v pekáči, potřete povrch vrstvou zakysané smetany tloušťky do 0,5 cm a posypte sýrem, množství závisí na velikosti pekáče, a na vás. zakápněte tabaskem.
Pak na povrch nakapejte trochu pálivé omáčky a dejte do trouby. Peče se asi půl hodiny, tak aby sýr lehce zezlátl.
Na talíři ještě můžete pokapat pálivou omáčkou.
Je to opravdu velká dobrota. Určitě by jídlo šlo udělat i ve vegetariánské variantě s uzeným tofu nebo sojovým masem.
Taco kořenící směs:
- 1 PL čili koření
- ½ ČL granulovaného česneku
- ¼ ČL paprikových vloček
- 1 ČL oregana
- ½ ČL papriky
- 11/2 ČL mletého římského kmínu
- 1 ČL soli
- 1ČL mletého pepře