bez masak zakousnutíostatnísaláty a lehká jídla

Pomazánka nebo salátek z červené řepy

zveřejněno uživatelem Zdena 19 dubna, 2016 4 Komentáře
Záleží na tom, jak ji pojmete. Pomazánka se dá podávat na pečivu, můžete ji také pojídat přímo z misky a pečivo přikusovat nebo ani ne. Ale buďte si jistí, že zmizí rychlostí blesku. Pokud máte doma řepu a přemýšlíte, co s ní, neváhejte tenhle recept vyzkoušet, bude vám určitě chutnat.

pomazánka z červené řepy
Navíc je i velmi atraktivní na pohled, takže pokud potřebujete připravit pohoštění pro návštěvu, nemusíte se obávat, to je ten správný recept. Ale pozor, je třeba počítat s ničivou silou barviva červené řepy, tak zvažte předem, koho budete hostit, ať potom nebědujete, že děti vašich přátel vám pomazánkou nabatikovaly koberec.
Potřebujete (na plnou malou misku pomazánky):
  •  1 středně velkou červenou řepu
  •  3 střední mrkve
  •  2 plné PL zakysané smetany
  •  2 PL majolky
  •  2 ČL strouhaného křenu, do tohoto receptu je velmi dobrý smetanový křen sterilovaný
  •  sýr typu Feta nebo čerstvý kozí sýr
  •  slunečnicová semínka
  •  pár kapek olivového oleje
  •  sůl, pepř
  •  pečivo

pomazánka z červené řepy

Řepu oloupejte, mrkev buď řádně omyjte, nebo také ostrouhejte. Pak nastrouhejte obojí na jemném struhadle.
pomazánka z červené řepy
Pokud budete připravovat pohoštění pro návštěvu a lze tedy předpokládat, že bude připravené chvíli dopředu, tak teď nastrouhanou zeleninu vyždímejte, ať není příliš mokrá a šťávu vypijte, mňam. Jestli chystáte pro sebe a budete hned jíst nebo budete jíst jako salát, nechejte šťávu v misce. Přidejte zakysanou smetanu, majolku a křen a řádně promíchejte, mírně dosolte podle chuti a opepřete.
pomazánka z červené řepy
Na chleba dejte pomazánku, nemusíte chleba ničím mazat, pomazánka je sama o sobě dost šťavnatá. Posypte čerstvým sýrem, ozdobte nějakými drobnými lístky, buď sekanou petrželkou nebo výhonky červené řepy či rukoly.
pomazánka z červené řepy
Ty si snadno můžete sami vypěstovat v sadbovačích. Jen do hlíny nasypte semínka a nechejte vzejít a narůst. Já už z nich ukrajuji druhý týden a ještě stále něco mám, je to hlavně krásná dekorace na saláty a chleby. Na to, abyste se jich najedli, byste se do pěstování museli opřít a vyprodukovat pořádné množství.
Nakonec posypte semínky a zakápněte olivovým olejem.
pomazánka z červené řepy

Také se Vám může líbit

4 Komentáře

Anonymní 19 dubna, 2016 at 8:43 am

To vypada pekne, cervenou repu mam rada, syrovou i varenou, dnes jdu nakupovat, tak snad sezenu tu repu a vyzkousim, pomazanek neni nikdy dost. B.

Reply
Zdena 19 dubna, 2016 at 10:22 am

Je výborná, alespoň mně chutná a jsem schopná to zlikvidovat najednou. Pak si vždycky na dávám, že bych už ve svém věku měla vědět, kdy přestat. Z.

Reply
Anonymní 20 dubna, 2016 at 5:12 pm

Tak pomazanka se zatim nekona, nikde jsem nesehnala syrovou repu, myslis, ze to bude dobry i z varene ? Ta se totiz u nas bez problemu v sacku sezene.

Reply
Zdena 20 dubna, 2016 at 7:12 pm

Ahoj, klidně to zkus. Nebude špatná, dlouho jsem používala jen vařenou řepu, protože jsem měla na čerstvou nějakou reakci, pálilo mě v krku a podobně. Teď jsem znovu zkusila čerstvou a nic mi najednou nedělá. Takže určitě i vařená bude dobrá. Z.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..